De voorschriften waar een gebouw of pand aan dient te voldoen kunt u terug vinden in het bouwbesluit. In het bouwbesluit staat ook wanneer noodverlichting verplicht is. Ook kunt u daarin lezen welke noodevacuatieverlichting er aanwezig moet zijn. De aanwezigheid van noodverlichting is over het algemeen verplicht in verblijfsruimtes waar meer dan 75 personen kunnen verblijven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kantoorruimtes, winkelcentrums, sportverenigingen en niet te vergeten schoolgebouwen.

Waar noodverlichting zichtbaar moet zijn

Niet alleen de aanwezigheid van noodverlichting is belangrijk, ook de plek waar deze opgehangen wordt. Ook het aanduiden van de vluchtroutes is van groot belang. Het is daarom vaak verplicht om de ruimte zelf te verlichten maar ook de gang die naar de dichtstbijzijnde deur leidt. Ook het verlichten van liften voor personenvervoer en ruimtes waar geen licht van buitenaf binnenkomt is vaak verplicht. Andere handige plekken om noodevacuatieverlichting te plaatsen zijn:

  • Trappenhuizen;
  • Kruisingen;
  • Eerste hulppost;
  • Bij brandblus voorzieningen.

Verlichting vluchtroute

Een duidelijk zichtbare en herkenbare vluchtrouteaanduiding is van levensbelang. Het helpt bij het veilig ontvluchten tijdens een calamiteit. In het bouwbesluit staat of een vluchtrouteaanduiding ook verlicht moet zijn. Een vluchtroute is over het algemeen verplicht vanuit een ruimte waar meer dan 50 personen kunnen verblijven.  Een vluchtrouteaanduiding kan alleen met stickers of borden aangegeven worden. Dit mag alleen als de reguliere verlichting de stickers en borden voldoende zichtbaar maakt. Als noodverlichting wettelijk is vastgesteld bij het desbetreffende pand, dan zijn stickers en borden alléén, niet voldoende. Na stroomuitval moet namelijk de vluchtrouteaanduiding alsnog duidelijk zichtbaar zijn.

Noodverlichting wanneer aan?

noodevacuatieverlichting dient als back-up bij calamiteiten zoals bijvoorbeeld brand. In veel gevallen valt daarbij de netspanning weg. De noodverlichtingsarmaturen blijven echter wel branden of worden op het moment van de stroomuitval geactiveerd. Er zijn centrale en decentrale voedingssystemen die ervoor zorgen dat de noodverlichting blijft branden na stroomuitval. Decentraal gevoede verlichting heeft een ingebouwde batterij en een lader. Deze worden in alle ruimtes rechtstreeks aangesloten op de constante voeding van een eindgroep. Centraal gevoede verlichting heeft geen eigen voedingsbron. Deze wordt vanuit een centraal systeem voor noodstroom gevoed.

Soorten noodverlichting

Er zijn vele noodverlichting merken en soorten zoals bijvoorbeeld led noodverlichting met accu of noodverlichting led met bewegingssensor. Toch kan noodverlichting onder verdeeld worden in twee groepen:

  • Stand-by verlichting

Stand-by verlichting, ook wel vervangingsverlichting genoemd is een verlichting die inschakelt bij stroomuitval en zorgt dat de normale activiteiten gewoon door kunnen gaan. Deze verlichting is niet zo zeer bedoeld voor veiligheid maar meer voor technische en economische doeleinden.

  • Noodevacuatieverlichting

De groep noodevacuatieverlichting bestaat uit meerdere noodverlichtingsmogelijkheden. Denk aan vluchtrouteverlichting en vluchtrouteaanduiding. Maar ook de anti-paniek verlichting valt onder deze groep. De anti-paniek verlichting zorgt ervoor dat mensen bij calamiteiten in staat zijn om de plaats te bereiken vanwaar ze verder de vluchtroute kunnen volgen. Dan is er nog verlichting voor werkplekken met een verhoogd risico. Deze verlichtingssoort stelt mensen in staat gevaarlijke processen goed te kunnen afsluiten na het ontstaat van een noodsituatie.

Wilt u noodverlichting aanschaffen om de veiligheid in uw pand te vergroten? Kijk dan op de website van Noodverlichting-shop.nl